Συνεχίζουμε λοιπόν με την κατασκευή του σκάφους.
Και ο τριγωνικός τάκος και ο πίσω στην περιοχή της κολάντζας, έχουν κατασκευαστεί από φλαμούρι.
Τα νερά του τριγωνικού τάκου, έχουν τοποθετηθεί όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, έτσι ώστε να είναι κάθετα με τα νερά των ντουγιών.
Αφού ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των δύο τάκων, ξεκινάμε την διαμόρφωση και κόλληση των ντουγιών. Πριν όμως γίνει αυτό, προσωπικά λόγω του ότι δεν αισθάνομαι ακόμη ιδιαίτερα έμπειρος, ακολουθώ μια διαδικασία για να προσδιορίσω το πλάτος των ντουγιών, έτσι ώστε αυτές να είναι ίδιου μεγέθους ή ομοιόμορφες όσον αφορά στο πλάτος τους.
Μετράω λοιπόν σε κάθε εγκάρσιο νομέα, είτε το μήκος από το μέσον του διαμήκη νομέα έως το σημείο που ξεκινάει το πλαϊνάρι (κόκκινη διαδρομή στο παρακάτω σχήμα), είτε το μήκος από το σημείο που ξεκινάει το αριστερό πλαϊνάρι έως το σημείο που ξεκινάει το δεξιό πλαϊνάρι (πράσινη διαδρομή). Στην συνέχεια αφού έχω αποφασίσει τον αριθμό των ντουγιών που θα έχει το σκάφος, διαιρώ την απόσταση με τον αριθμό των ντουγιών, αφού πρώτα από την απόσταση έχω αφαιρέσει το πάχος των ενδιάμεσων στις ντούγιες φιλέτων επί τον αριθμό των φιλέτων. Για να το κάνουμε περισσότερο συγκεκριμένο ας πούμε ότι μετρήσαμε την κόκκινη διαδρομή και την βρήκαμε Χ εκατοστά. Αποφασίσαμε ότι το σκάφος θα έχει παράδειγμα 15 ντούγιες, άρα στην κόκκινη διαδρομή 7,5 ντούγιες ( το 0,5 είναι η μισή ντουγομάνα). Τα ενδιάμεσα στις ντούγιες φιλέτα θα είναι από καπλαμά πάχους 0,5 χιλιοστά. Το πλάτος της κάθε ντούγας στον συγκεκριμένο νομέα θα είναι:
Πλάτος Ντούγας= ( Χ-8*0,05)/7,5 εκατοστά
Αν είχαμε μετρήσει την πράσινη διαδρομή (Ψ εκατοστά) το πλάτος της ντούγας :
Πλάτος Ντούγας= ( Ψ-16*0,05)/15 εκατοστά
Αυτό γίνεται σε κάθε εγκάρσιο νομέα. Έτσι έχουμε το πλάτος της κάθε ντούγας σε οκτώ σημεία της. Οι εμπειρότεροι βέβαια χρησιμοποιούν τρία σημεία όπως φαίνεται και στο site των αφων Κουκουρίγκου, δηλαδή τις δύο άκρες και το πλατύτερο σημείο που στο καλούπι μας βρίσκεται στον νομέα Νο4. Καταγράφουμε τα παραπάνω στοιχεία που θα μας χρειαστούν αργότερα.
Ξεκινάμε από την διαμόρφωση της ντουγομάνας, της οποίας οι άκρες είναι συμμετρικές ως προς τον άξονα. Πριν βάλω το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (όπως είναι πριν την διαμόρφωση) στο νερό για να μουλιάσει και να μαλακώσει, έχω σημαδέψει τον άξονα.
Αφού μαλακώσει αρκετά το βγάζω από το νερό και το λυγίζω με χρήση μιας συσκευής με θερμότητα όπως οι παρακάτω, δοκιμάζοντας συνεχώς πάνω στο καλούπι, μέχρι να πάρει απολύτως την μορφή που πρέπει.
(Σε άλλη ενότητα θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για την συσκευή)
Αφού το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πάρει την μορφή που απαιτεί το σχήμα του καλουπιού, προχωράμε στο πλάνισμα. Αυτό γίνεται με μια πλάνη χειρός, την οποία έχουμε με κάποιον τρόπο σταθεροποιήσει ανάποδα, όπως π.χ. στην παρακάτω φωτογραφία.
Πριν αρχίσουμε το πλάνισμα, πάνω στο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και στα σημεία που αντιστοιχούν στους νομείς, σημαδεύομε πάνω του το μισό πλάτος (από τις μετρήσεις που κάναμε όπως είπαμε παραπάνω) από την μια πλευρά του άξονα και το άλλο μισό του πλάτους από την άλλη, μιας και όπως είπαμε παραπάνω οι πλευρές της ντουγομάνας είναι συμμετρικές ως προς τον άξονά της.
Έτσι κατά την διάρκεια του πλανίσματος για να δώσουμε στην ντουγομάνα την μορφή που είδαμε παραπάνω, φροντίζουμε να μην πλανίσουμε παραπάνω από τα σημάδια αλλά ταυτόχρονα οι δύο πλευρές να ακουμπάνε απόλυτα σε επίπεδο.
Μεγάλη σημασία για την όλη κατασκευή έχει το να κολληθεί σωστά η ντουγομάνα. Πρέπει ο άξονας της να συμπίπτει απόλυτα με τον άξονα του διαμήκη νομέα.
ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ
Βαγγέλη δεν παίζεσαι!!! Μη με πεις πάλι υπερβολικό:-) Η αναλυτικότατη περιγραφή σου στην κατασκευή του μπουζουκιού, είναι πραγματικά απίστευτη, μέχρι και μαθηματικούς τύπους έχεις αναλύσει φίλε!!! Να είσαι πάντα καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Γιώργο και πάλι σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την βοήθειά σου. Δεν θα σε ξαναπώ υπερβολικό, παρότι δεν το είπα με την κακή έννοια. Σε κάθε περίπτωση οι "υπερβολές " σου μου είναι πολύ ευχάριστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω ότι και με την βοήθειά σου (ακόμη και με τις διορθώσεις σου), να καταφέρω να παρουσιάσω κάτι χρήσιμο.
καλησπερα φιλε
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταρχην να σε ευχαριστησω για τις πολυτιμες πληροφοριες που προσφερεις ,ιδιαιτερα σε μας που δεν γνωριζουμε .
θα ηθελα να σου κανω μια ερωτηση και αν μπορεις μου απαντας.
η πλανη χειρος που λες οτι στερεωνουμε αναποδα ειναι ηλεκτρικη ή το γνωστο γκινοσο;
αν μπορεις βαλε μια φωτο να το δω.
ευχαριστω
Χάρη σε καλωσορίζω. Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου. Στόχος μου είναι αυτά που ξέρω να τα μεταφέρω και σε άλλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά στην ερώτησή σου, η πλάνη δεν είναι ηλεκτρική, αλλά χειροκίνητη (γκινόσο). Έιναι αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία κάτω από το απόσπασμα που αναφέρεις. Αν δεν είμαι αρκετά κατανοητός πες μου.