ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Σε αυτή την σελίδα θα αναρτώ διάφορες "πατέντες" ή ιδιοκατασκευές.

1.   ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΛΛΗΣΗΣ ΚΟΛΑΝΤΖΑΣ

Κατασκευάζεται πολύ εύκολα από ένα κομμάτι κόντρα πλακέ λεπτό. Το μέγεθος του είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό της κολάντζας και λυγίζεται όπως και η κολάντζα. Αφού λυγιστεί βιδώνουμε λατάκια που έχουμε κόψει από κόντρα πλακέ θαλάσσης, πάχους 18 χιλιοστών, προσέχοντας τα κεφάλια των βιδών να μην προεξέχουν.


Χρησιμοποιείται όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες. Τα σφηνάκια χρησιμοποιούνται για να έρθει η άκρη της κολάντζας και να ακουμπήσει στο σκάφος. Το παραπάνω βοήθημα είναι χρήσιμο για κόλληση της κολάντζας με αλιφατική (Titebond) ή PVA (λευκή ξυλόκολλα) κόλλα. 

Ευκολότερα η διάταξη μπορεί να κατασκευαστεί με την χρήση χαρτομελαμίνης, αντί κόντρα πλακέ



2.  ΤΑΙΝΙΟΛΕΙΑΝΤΗΡΑΣ
Μετατροπή ενός απλού ταινιολειαντήρα χειρός σε σταθερό πάγκου. Στην κατασκευή έχουν χρησιμοποιηθεί δύο κομμάτια κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 1,2 cm διαμορφωμένα σύμφωνα με το σχέδιο του ταινιολειαντήρα και ένα κομμάτι από ξυλεία που χρησιμοποιείται για κατασκευή πέργκολας. Όλα τα ξύλα είναι ρετάλια.Μια καλή λύση για όσους έχουν πρόβλημα χώρου ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διαθέσουν αρκετά χρήματα. Βέβαια δεν υποκαθιστά την χρήση ενός πραγματικού ταινιολειαντήρα βάσης, αλλά είναι μια μέση λύση.

3.  ΣΥΣΚΕΥΗ ΛΥΓΙΣΜΑΤΟΣ

Η κατασκευή έγινε με κόντρα πλακέ πάχους 18 χιλιοστών. Δεν είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιηθεί μασίφ σκληρό ξύλο.  Για να αποφύγω λοιπόν καψίματα, έντυσα την πρόσοψη και το κομμάτι που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την αντίσταση, με μονωτικό "ύφασμα" το οποίο έπιασα πάνω στο ξύλο με καρφωτικό.
Οι διαστάσεις των τεμαχίων είναι οι εξής :
1.  Πρόσοψη     20 Χ 15 εκατοστά
2.  Βάση            20 Χ 20 εκατοστά
3.  Πλαϊνά         20 Χ 15 εκατοστά
3.  Τμήμα πάνω από αντίσταση 20 Χ10 εκατοστά
4. Τμήμα θερμοστάτη 20 Χ6 εκατοστά κόντρα πλακέ 12 χιλιοστών πάχους
 Η συνδεσμολογία είναι η εξής :
 Στην μία επαφή του θερμοστάτη συνδέω με κλιπ το μπλέ καλώδιο του παροχικού καλωδίου. Στην άλλη επαφή πάλι με κλιπ, συνδέω ένα κομμάτι μπλε καλώδιο που θα πάει στην αντίσταση και το ένα καλώδιο από τα δύο που έχει το λαμπάκι. Αυτό το μπλε καλώδιο το συνδέω στην μία άκρη της αντίστασης. Στην άλλη άκρη της αντίστασης συνδέω κατευθείαν το καφέ καλώδιο του παροχικού καλωδίου και το άλλο καλώδιο από το λαμπάκι. Το καλώδιο της γείωσης όπως φαίνεται στις δύο τελευταίες φωτογραφίες, κάνει σώμα με τον κύλινδρο μέσω της βίδας στερέωσης του.


 Μεγάλη προσοχή κατά την χρήση. Όχι νερό που στάζει από το ξύλινο τεμάχιο που θα λυγιστεί. Ακόμη και αν το τεμάχιο έχει μείνει αρκετή ώρα μέσα στο νερό., πρέπει πριν ακουμπήσει στην συσκευή να έχει ξετιναχθεί και σκουπιστεί, έτσι ώστε να είναι υγρό αλλά να μην στάζει νερό.