Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Κατασκευή τετράχορδου μπουζουκιού 1

Ξεκινάω λοιπόν την παρουσίαση της κατασκευής τετράχορδου μπουζουκιού.  Η παρουσίαση θα γίνει με βήματα, μιας και η κατασκευή δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά και για να μπορεί να γίνει ανάλυση.
Ξεκινάμε με την κατασκευή του σκάφους. Το σκάφος κατασκευάστηκε από ντούγιες bubinga, ενός ξύλου με πολύ όμορφο καφέ-κόκκινου χρώματος. Επίσης χρησιμοποιήθηκε φλαμούρι για την κατασκευή των φιγουρών.

Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται το καλούπι, με τον τριγωνικό τάκο διαμορφωμένο.


Εδώ πρέπει να διευκρινίσω, ότι έχω τροποποιήσει ελαφρώς το καλούπι σε σχέση με αυτό των σχεδίων που έχω αναρτήσει, έτσι ώστε να ταιριάζει περισσότερο στην δική μου αισθητική. Συγκεκριμμένα έχω τροποποιήσεις τον διαμήκη νομέα από το σημείο που συναντιέται με τον εγκάρσιο Νο4, μέχρι και τον τριγωνικό τάκο και και ως εκτούτου και τους εγκάρσιους  Νο6, Νο7. Στόχος ήταν να μειωθεί το ύψος του τριγωνικού τάκου στο σημείο που ακουμπά με τον εγκάρσιο νομέα Νο7, στα 8,00 περίπου εκατοστά. Τα τροποποιητικά σχέδια θα αναρτηθούν στην αντίστοιχη σελίδα, για όποιον ενδιαφέρεται.

Η αρχική διαμόρφωση του τριγωνικού τάκου έγινε εκτός του καλουπιού. Στην συνέχεια και αφού αφαιρέθηκε το περισσότερο υλικό, η τελική διαμόρφωση έγινε αφού βιδώθηκε στο καλούπι. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι ράσπα, ξύστρα, λίμες, γυαλόχαρτα

Ράσπα, ξύστρα

Drawknife
Επίσης για να μην ξεφύγω κατά την διαμόρφωση από το ακριβές σχήμα που θα πρέπει να έχει ο τριγωνικός τάκος, έφτιαξα από λεπτό κόντρα πλακέ και χρησιμοποιώντας το τμήμα του σχεδίου του διαμήκη νομέα, που απεικονίζει τον τάκο, ένα οδηγό που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.


Κατά την διάρκεια της διαμόρφωσης του τάκου, τον εφαρμόζω τακτικά για να δω που χρειάζεται λιμάρισμα.
Δεν θα κάνω ανάλυση του πως λυγίζεται και πως πλανίζεται η ντούγια, μιας και υπάρχουν πολύ καλές αναλύσεις σε δύο sites για το θέμα :
1. http://www.lutherie.gr/sb/sbco1.htm  Των αφων Κουκουρίγκου.
2. http://bouzoukimaker.blogspot.com/2011/06/blog-post_14.html  video του καλού μου φίλου Δημήτρη Ανδρέου από την ιστοσελίδα του, τα οποία μπορείτε να συμβουλευτείτε.
Δεσμεύομαι στην επόμενη κατασκευή να φτιάξω αναλυτικό video για το θέμα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

4 σχόλια:

 1. Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα φίλε Βαγγέλη από αυτό!!! Καλή συνέχεια εύχομαι!!!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θεωρώ ότι είναι τιμή μου, τα καλά σου σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βαγγέλη καλό ξεκίνημα καί καλό κουράγιο στή συνέχεια .Θά τά λέμε ΧΡΗΣΤΟΣ
  καλές κατασκευές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ πολύ Χρήστο. Με μεγάλη μου χαρά να τα λέμε κι από εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή