Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Κατασκευή τετράχορδου μπουζουκιού 13

     Ήρθε λοιπόν η ώρα για να κολληθεί το καπάκι. Το καπάκι θα κολληθεί με titebond κόλλα και θα χρησιμοποιηθεί χαρτοταινία, σαν μέσο για την άσκηση πίεσης. Μπορεί επικουρικά να χρησιμοποιηθεί και ταινία αλουμινίου, αν και θεωρώ ότι είναι υπερβολικό.
     Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο να συμπίπτει ο άξονας του καπακιού , με τον άξονα του οργάνου, όπως και στην καλή κόλληση του καπακιού σε όλον τον τριγωνικό τάκο (περιοχή αυτιά).
          Αφού κολλήσει το καπάκι και αφαιρέσουμε τις χαρτοταινίες, καθαρίζουμε την κόλληση από την περίσσεια ξύλου του καπακιού, έτσι ώστε η "περίμετρος" του καπακιού, να έρθει "πρόσωπο με το χείλος του σκάφους. Στην συνέχεια, με μια διάταξη (εργαλείο) όπως αυτό που περιέγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση και αφού μετρήσουμε το συνολικό πλάτος των διακοσμητικών-προστατευτικών της "περιμέτρου" του καπακιού και μεταφέρουμε την μέτρηση στο εργαλείο, σημαδεύουμε  στην "περίμετρο" του καπακιού. Χρησιμοποιώ φωτογραφία από την κατασκευή άλλου οργάνου, μιας και δεν έχω αντίστοιχη από την κατασκευή του συγκεκριμένου.


      Με ένα κοφτερό "νυστέρι", χαράσσουμε προσεκτικά ακριβώς επάνω στο σημάδι και στην συνέχεια με το dremel ρούτερ, καθαρίζουμε την περιοχή που θα μπουν τα διακοσμητικά-προστατευτικά. Το ρουτάρισμα γίνεται σε βάθος ίσο με το πάχος των διακοσμητικών-προστατευτικών.


     Αφού καθαριστεί όλη η περιοχή και ισοπεδωθεί η βάση, αρχίζουμε να κολλάμε με την σειρά τα διακοσμητικά-προστατευτικά. Προσωπικά χρησιμοποιώ κυανοακρυλική κόλλα.
     Αφού ολοκληρωθεί η κόλληση, με γυαλοχάρτισμα καθαρίζουμε την κόλλα και φέρνουμε τα διακοσμητικά-προστατευτικά στο ίδιο επίπεδο (πρόσωπο) με το καπάκι, αλλά και διαμορφώνουμε αυτά έτσι ώστε να προσαρμοστούν, να ταιριάξουν με το χείλος του σκάφους.

                Η επόμενη στην σειρά εργασία είναι η κατασκευή-διαμόρφωση της ταστιέρας έτσι ώστε να ετοιμαστεί πριν την κόλλησή της στο όργανο. Εδώ δεν θα περιγράψω αλλά θα παραθέσω πολλές φωτογραφίες, από τις οποίες γίνεται φανερή η διαδικασία. Τα σχέδια που χρησιμοποιώ και τα οποία έχω σχεδιάσει στο ACAD, είναι προσαρμοσμένα στην κλίμακα του οργάνου, δηλαδή σε 67αρα κλίμακα. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου