17/07/2015

Κατασκευή τετράχορδου μπουζουκιού 14

     Συνεχίζοντας την επεξεργασία της ταστιέρας, προχωράμε στην χάραξή της. Πρέπει να σημειώσω ότι σε αυτήν την φάση, θα πρέπει η ταστιέρα να είναι απόλυτα ορθογωνιασμένη για να γίνει σωστά η χάραξή της. Η πρώτη ενέργειά μας είναι να τυπώσουμε την κλίμακα, που χρησιμοποιούμε. Ένας τρόπος είναι να την υπολογίσουμε και να την τυπώσουμε από την διεύθυνση   http://www.stewmac.com/FretCalculator/ .


     Η εκτύπωση είναι της μορφής που φαίνεται παρακάτω :


     Όπως βλέπουμε, ο πίνακας έχει τρεις στήλες. Η πρώτη στήλη αφορά στην αρίθμηση των τάστων, η δεύτερη στην απόσταση του κάθε τάστου από τον πάνω καβαλάρη (καράολο) και η τρίτη στην απόσταση μεταξύ των τάστων. Για να έχουμε ασφαλή χάραξη χρησιμοποιούμε για το σημάδεμα την δεύτερη στήλη, δηλαδή την στήλη που μας δίνει την απόσταση του κάθε τάστου, από τον πάνω καβαλάρη. Αφού λοιπόν σταθεροποιήσουμε τον χάρακα πάνω στην ταστιέρα, σημαδεύουμε την θέση του κάθε τάστου.

 
     Προσωπικά σημαδεύω τις θέσεις των τάστων, πάνω στον άξονα συμμετρίας της ταστιέρας, τον οποίο έχω φροντίσει από πριν να τον σημαδέψω πάνω στην ταστιέρα. Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας την παρακάτω διάταξη, χαράσσω τις θέσεις των τάστων.





    Μετά την ολοκλήρωση της χάραξης, αφαιρούμε την περίσσεια ξύλου από τα πλάγια της ταστιέρας. Το πόσο ξύλο θα αφαιρέσουμε εξαρτάται από το πλάτος που έχουμε αποφασίσει να έχει η ταστιέρα. Στο πλάτος αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα πλαϊνά διακοσμητικά-προστατευτικά της ταστιέρας, αν έχουμε αποφασίσει ότι θα βάλουμε. Δηλαδή το συνολικό πλάτος της ταστιέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα διακοσμητικά-προστατευτικά. Η περίσσεια λοιπόν του ξύλου μπορεί να αφαιρεθεί είτε με κορδέλα είτε αν δεν διαθέτουμε κορδέλα, με πριόνι χειρός, ροκάνι και τάκο με γυαλόχαρτο, ορθογωνιασμένο όπως φαίνεται παρακάτω.



      Κολλάμε τα διακοσμητικά-προστατευτικά στα πλάγια της ταστιέρας. Προσωπικά χρησιμοποιώ κυανοακρυλική για αυτήν την εργασία. Στην συνέχεια φέρνουμε τα διακοσμητικά  πρόσωπο με τις δύο μεγάλες επιφάνειες της ταστιέρας πάνω και κάτω και τρίβουμε συμμετρικά τα διακοσμητικά των δύο πλευρών, έτσι ώστε να φθάσουμε το πλάτος της ταστιέρας στα μέτρα που αρχικά είχαμε αποφασίσει.


     Σημαδεύουμε και τρυπάμε τις θέσεις των κουκίδων και κολλάμε τις κουκίδες πάλι με κυανοακρυλική.





    Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, είμαστε έτοιμοι για να κολλήσουμε την ταστιέρα στο όργανο. 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


2 σχόλια:

  1. Γεια σου Βαγγέλη μου,χαθήκαμε φίλε,ελπίζω να συνεχίσεις τις υπέροχες αναρτήσεις σου για την όμορφη τέχνη μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Γιώργο. Ναι φίλε χαθήκαμε. Δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερη ενασχόληση. Θα συνεχιστούν οι αναρτήσεις. Λίγη υπομονή από όλους τους φίλους.

      Διαγραφή