Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ

    Το παρακάτω εργαλείο μπορείτε να το βρείτε έτοιμο, αλλά μπορείτε πολύ εύκολα να το φτιάξετε και μόνοι σας. Χρησιμοποιείται για την σωστή διαμόρφωση του καβαλάρη, έτσι ώστε να εφαρμόζει απόλυτα στο καπάκι.
       Χρησιμοποιείται όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.
     Για  να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει το κομμάτι ξύλου που θα γίνει καβαλάρης να τοποθετείται στην διάταξη και να γίνεται η επεξεργασία της διαμόρφωσης του πάτου, πριν του γίνει οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία σχηματοποίησης του καβαλάρη.
         Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 2 εκατοστών και πάχους 1,2 εκατοστών δύο κομμάτια καρυδιά Αφρικής πάχους 3 χιλιοστών, δύο βίδες με πεταλούδα και ένα φθαρμένο 5αρι τρυπανάκι το οποίο χρησιμοποίησα σαν άξονα για το ροδάκι.
        Το ροδάκι κόπηκε με το παρακάτω εργαλείο


         Στις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν, φαίνονται αναλυτικά όλες οι διαστάσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να τηρηθούν. Είναι οι διαστάσεις που θεώρησα ότι εξυπηρετούν εμένα.5 σχόλια:

 1. φοβερό εργαλείο μου έχει γλιτώσει πολύ κόπο και χρόνο . και είναι πολύ απλό στην κατασκευή του . εγώ το έχω φτιάξει λίγο μικρότερο για τζουράδες και μπαγλαμάδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κ. Βαγγέλη προσπαθώ να καταλάβω πως λειτουργεί.....τοποθετούμε τον καβαλάρη ακατέργαστο (σε ορθογώνια μορφή) ανάμεσα στα δύο ξύλα τον σφίγγουμε με τις βίδες και με το ροδάκι τον τρίβουμε στο γυαλόχαρτο ( παρεπιπτόντως τι νούμερο είναι το γυαλόχαρτο);; Ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε μου η χρήση του είναι πολύ απλή. Αφού σταθεροποιήσεις τον ακατέργαστο καβαλάρη όπως περιγράφης παραπάνω, σέρνεις την διάταξη μπρός πίσω δηλαδή προς την τρύπα και πίσω προς την χορδιέρα, προσέχοντας πάντα το μέσον του καβαλάρη να βρίσκεται πάντα πάνω στον άξονα του καπακιού. Αν προσέξεις πάνω στο γυαλόχαρτο έχω σημαδέψει τον άξονα του καπακιού. Ξεκινάω με γυαλόχαρτο 100αρι μέχρι να σχηματοποιηθεί πλήρως ο πάτος. Μετά τοποθετώ γυαλόχαρτο 240αρι για εξομάλυνση της επιφάνεις του πάτου. Η διάταξη αυτή χρησιμεύει για να αποφεύγεις την δημιουργία κυρτής επιφάνειας ως προς την μικρή διάσταση του πάτου του καβαλάρη

   Διαγραφή
 3. Άρα ο πάτος του καβαλάρη πρέπει να τοποθετηθεί στη συσκευή ώστε να εφαρμόζει κάθετα στην επιφάνεια του καπακιού;
  Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση..... είμαι ο Δημήτρης Πούλος που σας είχα ζητήσει συμβουλή για την κατασκευή του πρώτου μου μπαγλαμά...το μπλογκ σας και η δουλειά σας είναι εξαιρετική!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά Δημήτρη.
   Τοποθετείται έτσι ώστε να έχει μια ανεπαίσθητη κλίση (πάρα πολύ μικρή) πως την χορδιέρα. Αυτή την κλίση πρέπει να έχει και τελικά. Βοηθάει στο σετάρισμα. Όταν θα έρθει η σειρά του καβαλάρη θα αναφερθώ πιο εκτεταμένα.

   Διαγραφή