10/06/2014

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΕ ACAD ΚΑΙ 3D ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ No3

   Και ενώ πιστεύουμε ότι όλα είναι σωστά, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Όπως όλοι ξέρουμε έχει επικρατήσει το μάνικο μαζί με την ταστιέρα στο σημείο της ένωσης μάνικου με το σκάφος, να είναι 2,4 εκατοστά. Άρα αν αφαιρέσουμε από το 2,4 την ταστιέρα 0,6, καπάκι 0,25 και δούγα 0,25 πρέπει το ύψος του τριγωνικού τάκου να είναι 1,30 εκατοστά. Προσωπικά τον έχω υπολογίσει 1,50 για κατασκευαστικούς λόγους.




  Με 1,50 λοιπόν για να είναι σωστό το καλούπι μας δίνει πλάτος του μισού τάκου 1,02, δηλαδή ολόκληρου του τάκου 2,04. 


   Αν σε αυτό το 2,04 προσθέσουμε και τις δούγιες από τις δύο πλευρές (δηλαδή 0,25 περίπου εκατέρωθεν) θα έχουμε τελικό πλάτος σκάφους 2,04+0,25+0,25= 2,54 εκατοστά. Πολύ μικρό. Προσωπικά στα τρίχορδα το κάνω 3,40 εκατοστά. Αλλά όσο μικρότερο και να το κάνει κάποιος από 3,40 εκατοστά, θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από 2,54.
Επομένως η επόμενη κίνησή μας θα είναι μια προσπάθεια να ξεγελάσουμε την γεωμετρία (δεν ξεγελιέται με τίποτα) έτσι ώστε να έχουμε ένα σωστό (ή ένα όσο το δυνατόν σωστότερο) καλούπι, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε διαστάσεις τριγωνικού τάκου στο σημείο ένωσης μάνικου σκάφους 1,50 ύψος και 2,90 πλάτος. 

   Στόχος της διαδικασίας που θα περιγράψω, είναι να φτιάξω μια διατομή που αντιστοιχεί στο σημείο σύνδεσης μάνικου σκάφους σε διαστάσεις που με εξυπηρετούν δηλαδή ύψος διατομής 1,50 εκατοστά και ημιπλάτος 1,45. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη, δεδομένου ότι από το Rhino βγάζω την διατομή που με την μέχρι στιγμής διαδικασία διαμορφώνεται και στην συνέχεια την μεταφέρω στο ACAD. Στο ACAD έχοντας υπόψη μου αυτή την διατομή σχεδιάζω την επιθυμητή, διασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα από τα οποία περιορίζονται οι δούγιες περνάνε σωστά από την διατομή και προσπαθώντας να αλλάζουν οι γωνίες που σχηματίζονται μεταξύ των δουγιών όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να έχω όσο το δυνατό μικρότερη συστροφή των δουγιών στο τελείωμα του σκάφους.
Φτιάχνουμε λοιπόν όλα τα επίπεδα μεταξύ των οποίων αναπτύσσονται οι δούγιες, με τον τρόπο που περιέγραψα παραπάνω. Φτιάχνω δηλαδή επίπεδα με τις εντολές Surface > Plane > 3 Points.





 
Στην συνέχεια φτιάχνουμε ένα κάθετο επίπεδο στο σημείο ένωσης μάνικου σκάφους με τις εντολές Surface > Extrude curve > Straight, όπως φαίνεται στο παρακάτω tutorial.

http://youtu.be/hnF-Xbhw1Ek

Τώρα θα δημιουργήσουμε ευθείες από τομές επιπέδων. Θα τσεκάρουμε (κρατώντας πατημένο το Shift, όσο τσεκάρουμε) όλα τα επίπεδα που αναφέρθηκαν παραπάνω το κάθετο επίπεδο που επίσης αναφέρθηκε παραπάνω και τα επίπεδα των δουγιών. Αφού τα τσεκάρουμε όλα με τις εντολές  Curve > Curve From Objects > Intersection, δημιουργούμε ευθείες από τις τομές των επιπέδων.

http://youtu.be/q3QM-HuS8pc

Σβήνουμε όλα τα επίπεδα όπως φαίνεται στο παρακάτω tutorial και έτσι παραμένουν μόνο οι γραμμές που δημιουργήθηκαν που ουσιαστικά είναι η διατομή στην ένωση μάνικου σκάφους

http://youtu.be/kC4SfYc-GiA

Τσεκάρουμε λοιπόν όλες τις ευθείες που συνθέτουν την υπόψη διατομή (πάντα κρατώντας πατημένο το shift, όσο τσεκάρουμε ) και με τις εντολές Edit > Copy  και Edit > Paste, δημιουργούμε ένα αντίγραφο της διατομής. Όσο αυτή είναι τσεκαρισμένη (κίτρινο χρώμα), με την εντολή Transform > Move μεταφέρουμε το αντίγραφο της διατομή εκτός του καλουπιού-σκάφους.

http://youtu.be/B07nLlO1rKw

Ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο του Rhino, τσεκάροντας το εικονίδιο του προγράμματος από την επιφάνεια εργασίας. Στην συνέχεια  από το παράθυρο που δουλεύαμε μέχρι τώρα, τσεκάρουμε την διατομή που μεταφέραμε εκτός του καλουπιού-σκάφους και αφού την κάνουμε Copy με τις εντολές Edit > Copy, μεταφερόμαστε στο άλλο παράθυρο που ανοίξαμε και την κάνουμε Paste με τις εντολές Edit > Paste. Σώζουμε το αρχείο σαν αρχείο ACAD.

http://youtu.be/KohK6O42J5c

Τώρα έχουμε την διατομή στο ACAD, όπου και σχεδιάζουμε τη νέα επιθυμητή διατομή με το σκεπτικό που ανέφερα στην αρχή.




ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

2 σχόλια: