Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΕ ACAD ΚΑΙ 3D ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ No1

Μετά από μακρόχρονο παίδεμα και πολύ μελέτη, κατάφερα να σχεδιάσω με την βοήθεια δύο προγραμμάτων (ACAD και Rhino), ένα καλούπι. O σκοπός της όλης διαδικασίας, ήταν να λύσω κάποιες απορίες μου, που κανένας δεν μου έλυσε και να βρω έναν ασφαλή τρόπο για σχεδιασμό και κατασκευή καλουπιού. Το πλεονέκτημα που προκύπτει είναι ότι κάνοντας χρήση προγράμματος τρισδιάστατου σχεδιασμού, ταυτόχρονα με τα βασικά στοιχεία κατασκευής του καλουπιού μπορείς επίσης συνεχώς και σε κάθε στάδιο να διαπιστώνεις την ορθότητα του καλουπιού βλέποντας το σχήμα των δουγιών που προκύπτουν, αλλά και να έχεις τα αναπτύγματα αυτών. Γιατί είναι πλεονέκτημα? Μα γιατί πρώτον ξέρεις ότι δεν δουλεύεις με αμφίβολα αποτελέσματα και δεύτερον αν φτιάξεις πρότυπο για κάθε δούγα με τα οποία στην συνέχεια θα σημαδεύεις κάθε τεμάχιο που θα γίνει δούγα, πριν αυτό καμπυλωθεί και πλανιστεί, πλανίζοντας γρήγορα μέχρι τα σημάδια που έχεις, η δουλειά σου γίνεται πολύ γρήγορα και με ακρίβεια.  Πρέπει να αναφέρω ότι στην όλη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν πολλά στοιχεία από το βιβλίο του κ. Αναστάσιου Κουμαρτζή (Σχεδίαση – Κατασκευή – Παραγωγή Α.Ν.Ε.Μ.Ο.). 

Αξιώματα

1.   Η εγκάρσια τομή της κάθε δούγας (π.χ. το μέγιστο πλάτος) θα πρέπει να τρέχει παράλληλα μέσα στο χώρο. Από αυτή την απαίτηση προκύπτει ότι η αναλογία  πλάτους ύψους σε όλες τις εγκάρσιες διατομές σχεδιασμού πρέπει να είναι αμετάβλητη. Υπογραμμίζω το σχεδιασμού γιατί όπως θα δείτε παρακάτω οι εγκάρσιες διατομές σχεδιασμού είναι διαφορετικές από τις εγκάρσιες διατομές κατασκευής του καλουπιού.


 2.   Το σημείο σύγκλισης των δουγιών, είναι το σημείο στο οποίο συναντά κάθετα την κολάντζα, η ευθεία που φέρουμε από την ουρά.3.   Οι εγκάρσιες διατομές που θα χρειαστούν για να φτιάξουμε το τρισδιάστατο μοντέλο (εγκάρσιες διατομές σχεδιασμού), είναι υπό γωνία  με το επίπεδο του καπακιού. Η γωνία είναι ίση με την γωνία που σχηματίζει η κολάντζα με το καπάκι.


Αποφάσισα λοιπόν σε πρώτη φάση να σχεδιάσω ένα καλούπι τζουρά, για λόγους πρακτικούς. Η κατασκευή του για δοκιμαστικούς λόγους απαιτεί λιγότερα υλικά κλπ.
Διαστάσεις
Μήκος 27 εκατοστά
Βάθος 12,40 εκατοστά προέκυψε τελικά μετά από μικροδιορθώσεις της διαμήκους διατομής που έκανα στο δεύτερο πρόγραμμα Rhino
Ο σχεδιασμός της διαμήκους διατομής μπορεί να γίνει είτε όπως περιγράφεται στο παρακάτω link http://organa-anastasios.blogspot.gr/2009/05/blog-post_02.html, είτε περισσότερο ελεύθερα για να πετύχουμε το σχήμα που μας αρέσει, δηλαδή με συνδυασμό περισσότερων κύκλων πολλές φορές και με ελεύθερο σχέδιο. Ακολούθησα τον δεύτερο τρόπο για να δημιουργήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη –υψηλότερη-  κολάντζα, κάτι που είναι του γούστου μου.
Ο σχεδιασμός της διαμήκους διατομής, όπως και της βασικής εγκάρσιας έγινε στο ACAD.
Επιλογή στον σχεδιασμό της εγκάρσιας τομής ήταν η δημιουργία σκάφους:
      α.     Άνευ δουγομάνας
      β.     Με 24 δούγιες
      γ.     Ένα σημείο σύγκλισης στην περιοχή της κολάντζας, άρα κατάληξη όλων των δουγιών σε μύτη
      δ.    Χρήση ετερόστροφων δουγιών εκτός της δέκατης εκατέρωθεν που είναι αμφοτερόστροφη, με σκοπό να έχω όσο το δυνατόν πλατύτερο σκάφος.  Όπως βλέπετε στις δύο παραπάνω εικόνες, από το σχέδιο της διαμήκους διατομής, έχω πάρει τις διαστάσεις της εγκάρσιας διατομής σχεδιασμού του καλουπιού που αντιστοιχεί στο σημείο με το μεγαλύτερο βάθος, τόσο πάνω από τον άξονα όσο και κάτω από τον άξονα και τις έχω χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσω την βασική εγκάρσια διατομή σχεδιασμού. Το πως σχεδιάζεται μπορείτε να το δείτε στο link που ανέφερα παραπάνω. Δεν θα αναλύσω την διαδικασία, δεδομένου ότι στο υπόψη link, υπάρχει επαρκής ανάλυση. Στην δεύτερη εικόνα μπορείτε να δείτε την βασική εγκάρσια διατομή σχεδιασμού με τα γεωμετρικά της στοιχεία. Απλά να αναφέρω ότι η διαδοχή άσπρης και κόκκινης ακτίνας σημαίνει ότι έχουμε ετερόστροφες δούγιες, ενώ στην δέκατη δούγα που είναι αμφοτερόστροφη έχουμε δύο διαδοχικές άσπρες ακτίνες που έχουν και το ίδιο μήκος.
Αφού λοιπόν σχεδιάσουμε την διαμήκους διατομή και την βασική εγκάρσια σχεδιασμού, δημιουργούμε στο ACAD το τρισδιάστατο υπόβαθρο που στην συνέχεια θα το μεταφέρουμε στο Rhino, για να συνεχίσουμε τον σχεδιασμό.  Στο παρακάτω tutorial φαίνεται όλη η διαδικασία. Ενώ στο δεύτερο φαίνεται πως γίνεται η μεταφορά του στο Rhino.
http://youtu.be/rPsz8ROrg0U
http://youtu.be/6teKiWlWEho
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου