06/01/2013

Template για Κατασκευή Καράολου με Router

        Μια από τις κουραστικές εργασίες, που απαιτεί πολύ χρόνο και στο τέλος πιθανόν δεν ικανοποιεί απόλυτα με την ακρίβεια του αποτελέσματος, είναι η κατασκευή του καράολου. Αποφάσισα λοιπόν να σχεδιάσω και να κόψω ένα template, έτσι ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή του με την χρήση router, πολύ πιο γρήγορα αλλά και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι με το χέρι. Σχεδιάστηκε για τρίχορδο με "λαιμό" 2,9 εκατοστά και στις διαστάσεις που φαίνονται στο παρακάτω σχέδιο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες διαστάσεις μάνικου ( και για τετράχορδο) αρκεί να μην χρησιμοποιηθούν στο κόψιμο οι δύο τελευταίες καμπύλες που καταλήγουν στο μάνικο, αλλά να κοπούν με το χέρι.


     Το template κόπηκε σε plexiglass πάχους 8 χιλιοστών και όπως φαίνεται έχει χαραχθεί ο άξονας συμμετρίας, στο μηχάνημα κοπής. Στην συνέχεια άνοιξα δύο τρύπες πάνω στο άξονα συμμετρίας ώστε να βιδώνεται ο οδηγός πάνω στο κομμάτι του ξύλου που θα γίνει καράολο και το κεφάλι των βιδών να μην προεξέχει.


      Αφού τοποθετηθεί ο οδηγός πάνω στο κομμάτι του ξύλου που θα γίνει καράολο, έτσι ώστε ο άξονας συμμετρίας του να συμπίπτει με τον άξονα συμμετρίας του ξύλου ( που έχουμε χαράξει), ξεγυρίζουμε το εξωτερικό περίγραμμα με το ρούτερ 


    Με αυτό το εξάρτημα (stewmac)





      Εδώ πρέπει να πω, ότι παρά το γεγονός ότι γενικώς δεν προτείνω συγκεκριμένα εργαλεία και πηγές προμήθειας, στην συγκεκριμένη περίπτωση επειδή κατόπιν έρευνας δεν μπόρεσα να βρω το συγκεκριμένο εξάρτημα (όσον αφορά στην διάμετρο των 3/8"), πουθενά αλλού εκτός του συγκεκριμένου καταστήματος, παραβιάζω έστω και μια φορά τον κανόνα.

       Καλό είναι πριν βάλουμε το ρούτερ, να έχουμε ελαφρώσει το κομμάτι από το πολύ ξύλο που περισσεύει


        Μετά αφού ανοίξουμε τις τρύπες για τα κλειδιά, προχωράμε στο άνοιγμα των δύο ενδιάμεσων κενών. Πρώτα πάλι αφαιρούμε ξύλο με το τρυπάνι και σκαρπέλο και στην συνέχεια βάζουμε το router


       Και το τελικό αποτέλεσμα


     Το αρχείο μπορείτε να το βρείτε στο κεφάλαιο ΣΧΕΔΙΑ.

03/01/2013

Κατασκευή "Ξύλινης" Χορδιέρας

         Ξεκινάμε σχεδιάζοντας το σχέδιο που θέλουμε να έχει η χορδιέρα. Παράδειγμα το παρακάτω με μονόγραμμα.




        Κολλάμε το σχέδιο σε ένα κομμάτι ξύλου πάχους τριών χιλιοστών περίπου και κόβουμε σύμφωνα με το περίγραμμα δημιουργώντας την βάση της χορδιέρας.



        Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της βάσης είναι Αφρικάνικη καρυδιά. Στην συνέχεια κολλάμε το ίδιο σχέδιο σε ένα κομμάτι άλλου ξύλου επίσης πάχους τριών χιλιοστών και κόβουμε ακολουθώντας το εσωτερικό περίγραμμα, για να κατασκευάσουμε το ένα τμήμα του "καπακιού" της χορδιέρας. Στην περίπτωσή μας το ξύλο είναι παντούκ.



        Στην συνέχεια, κόβουμε εσωτερικά το μονόγραμμα, με σκοπό να στοκάρουμε με ανοιχτόχρωμο στόκο και έτσι το μονόγραμμα να είναι τελικά εμφανές.
         Κόβουμε και το δεύτερο τμήμα του "καπακιού" από τρίτο ξύλο, στην περίπτωσή μας φλαμούρι. Το δεύτερο τμήμα του "καπακιού είναι αυτό που βρίσκεται μεταξύ των δύο περιγραμμάτων. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται κολλημένο με το πρώτο τμήμα.



        Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, χαράχθηκε το τμήμα από παντούκ και φυτεύτηκε καμπλαμάς λευκός.  Επίσης ρουταρίστηκε το κεντρικό από τα πέντε τμήματα που έχουν δημιουργηθεί,  για να τοποθετηθεί διακοσμητικό στοιχείο, από λευκό περλέ celluloid πάχους δύο χιλιοστών. Και βέβαια στοκαρίστηκε το μονόγραμμα με λευκό στόκο.
        Παίρνουμε μια οποιαδήποτε μεταλλική χορδιέρα και κόβουμε το καπάκι της όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, ανοίγοντας στο κέντρου αυτού που μένει κατόπιν των κοπών μια τρύπα. Τοποθετούμε το μεταλλικό καπάκι, πάνω στο κομμάτι από καρυδιά που κόψαμε για βάση και μολυβώνουμε το σχήμα της. Στην συνέχεια ρουτάρουμε σε βάθος όσο και το πάχος του μεταλλικού καπακιού, το εσωτερικό τμήμα που μολυβώσαμε, εκτός από το κομμάτι που αντιστοιχεί στην τρύπα του μεταλλικού καπακιού. Έτσι δημιουργούμε ας πούμε έναν πείρο συγκράτησης. Αφού  τελειώσουμε αυτήν την διαδικασία, κολλάμε το μεταλλικό καπάκι με την καρυδιά, χρησιμοποιώντας εποξεική δύο συστατικών και έχουμε αυτό που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.


        Πάνω σε αυτό κολλάμε το καπάκι από παντούκ-φλαμούρι, με εποξεική ή κυανοακρυλική. Από κολληθούν αρχίζουμε με υπομονή την επεξεργασία, για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες καμπύλες.


          Η επεξεργασία μπορεί να γίνει με λίμες ή και με αυτοσχέδια εργαλεία όπως αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.  Δηλαδή ένα κομματάκι ξύλου πάνω στο οποίο κόλλησα με ταινία διπλής, από την μία πλευρά 100 αρι και από την άλλη 240 αρι γυαλόχαρτο.
         Αυτή η διαδικασία θέλει υπομονή γιατί ουσιαστικά είναι το τελείωμα, αυτό δηλαδή που θα φαίνεται. 
         Στην συνέχεια αφού τελειώσεις η διαδικασία της διαμόρφωσης και η χορδιέρα πάρει την τελική της μορφή, λουστράρουμε 


          Και έχουμε το τελικό αποτέλεσμα, έτοιμο για χρήση.


         Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές που μπορούν να γίνουν, ανάλογα με την φαντασία και το γούστο του δημιουργού. Θεωρώ ότι μια χορδιέρα διαφορετική από τις υπάρχουσες μεταλλικές, είναι πολύ όμορφη, δίνει άλλη υπόσταση σε ένα όργανο και κατά την γνώμη μου σε τρίχορδο μπουζούκι είναι must.