Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Κατασκευή τετράχορδου μπουζουκιού 10


      Αφού φτιάξουμε το μάνικο και το καράολο, όπως είδαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις, η επόμενη ενέργεια είναι να τα κολλήσουμε μεταξύ τους. Εδώ πρέπει να κόψουμε το μάνικο πλαγίως με γωνία και πάνω στην κοπή να κολλήσουμε το καράολο. Προσωπικά προτιμώ αυτή η γωνία να είναι 10 μοίρες, για επίτευξη μεγαλύτερης επιφάνειας κόλλησης.  Η κοπή μπορεί να γίνει

            1.    Είτε από την κάτω επιφάνεια του μάνικου, όπως φαίνεται παρακάτω
και στην συνέχεια αφού κολληθούν τα κομμάτια να γίνει πλάνισμα από την πάνω επιφάνεια του 


 

2.    Είτε από την πάνω, όπως φαίνεται παρακάτω  


 
και στην συνέχεια αφού κολληθούν τα κομμάτια η αφαίρεση του πλεονάζοντος υλικού του μάνικου, να γίνει από την κάνω επιφάνεια του κατά την τελική του διαμόρφωση.    Προσωπικά προτιμώ την δεύτερη περίπτωση, μιας και δεν έχω ηλεκτρική επιτραπέζια πλάνη απαραίτητη για την τέλεια διαμόρφωση της πάνω επιφάνειας του μάνικου, όπου θα κολληθεί και η ταστιέρα.

    Αφού λοιπόν κόψουμε και προετοιμάσουμε τα κομμάτια, σημαδεύουμε σε αυτά τους άξονες τους (κόκκινη γραμμή στην επόμενη φωτογραφία), έτσι ώστε κατά την κόλληση να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί συμπίπτουν και επομένως είναι αλφαδιασμένα. 
      Στην συνέχεια τοποθετούμε στο τεμάχιο του καράολου μερικά καρφάκια (σε σημεία που στο τέλος θα αφαιρεθούν και δεν θα φαίνονται τα σημάδια) σαν οδηγούς για να βοηθήσουν στην σωστή κόλληση. Κολλάμε  τοποθετώντας πάνω στο τεμάχιο καράολο την σφήνα που κόπηκε από το μάνικο, έτσι ώστε να μπορούν να πιάσουν οι σφικτήρες. 

 

Για να είμαστε και απόλυτα σίγουροι ότι τα τεμάχια κατά την διάρκεια του σφιξίματος των σφιγκτήρων δεν θα ολισθήσουν μπορούμε πριν βάλουμε κόλλα να πιάσουμε με σφικτήρες τα δύο τεμάχια μεταξύ τους στην τελική τους   θέση και να ανοίξουμε μια μικρή τρύπα στην διάμετρο ενός καρφιού από πάνω (δηλαδή στην επιφάνεια που θα κολληθεί η ταστιέρα). Αν στην τρύπα αυτή κατά την διάρκεια του σφιξίματος τοποθετήσουμε ένα καρφί, αυτό απότρέπει την ολίσθηση.

Αφού κολλήσουν τα τεμάχια κάνουμε μικροεπεξεργασίες.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

6 σχόλια:

  1. Αναλυτικότατος και καλλιτέχνης όπως πάντα!!! Καλό Φθινόπωρο φίλε μου, να είμαστε καλά να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και καθαροδούλης όπως έλεγε ένας παλιός μου μάστορας πριν 30 χρόνια.. καλή συνέχεια καλή χρονιά να έχουμε :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ φίλε μου, να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή