03/01/2013

Κατασκευή "Ξύλινης" Χορδιέρας

         Ξεκινάμε σχεδιάζοντας το σχέδιο που θέλουμε να έχει η χορδιέρα. Παράδειγμα το παρακάτω με μονόγραμμα.




        Κολλάμε το σχέδιο σε ένα κομμάτι ξύλου πάχους τριών χιλιοστών περίπου και κόβουμε σύμφωνα με το περίγραμμα δημιουργώντας την βάση της χορδιέρας.



        Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της βάσης είναι Αφρικάνικη καρυδιά. Στην συνέχεια κολλάμε το ίδιο σχέδιο σε ένα κομμάτι άλλου ξύλου επίσης πάχους τριών χιλιοστών και κόβουμε ακολουθώντας το εσωτερικό περίγραμμα, για να κατασκευάσουμε το ένα τμήμα του "καπακιού" της χορδιέρας. Στην περίπτωσή μας το ξύλο είναι παντούκ.



        Στην συνέχεια, κόβουμε εσωτερικά το μονόγραμμα, με σκοπό να στοκάρουμε με ανοιχτόχρωμο στόκο και έτσι το μονόγραμμα να είναι τελικά εμφανές.
         Κόβουμε και το δεύτερο τμήμα του "καπακιού" από τρίτο ξύλο, στην περίπτωσή μας φλαμούρι. Το δεύτερο τμήμα του "καπακιού είναι αυτό που βρίσκεται μεταξύ των δύο περιγραμμάτων. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται κολλημένο με το πρώτο τμήμα.



        Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, χαράχθηκε το τμήμα από παντούκ και φυτεύτηκε καμπλαμάς λευκός.  Επίσης ρουταρίστηκε το κεντρικό από τα πέντε τμήματα που έχουν δημιουργηθεί,  για να τοποθετηθεί διακοσμητικό στοιχείο, από λευκό περλέ celluloid πάχους δύο χιλιοστών. Και βέβαια στοκαρίστηκε το μονόγραμμα με λευκό στόκο.
        Παίρνουμε μια οποιαδήποτε μεταλλική χορδιέρα και κόβουμε το καπάκι της όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, ανοίγοντας στο κέντρου αυτού που μένει κατόπιν των κοπών μια τρύπα. Τοποθετούμε το μεταλλικό καπάκι, πάνω στο κομμάτι από καρυδιά που κόψαμε για βάση και μολυβώνουμε το σχήμα της. Στην συνέχεια ρουτάρουμε σε βάθος όσο και το πάχος του μεταλλικού καπακιού, το εσωτερικό τμήμα που μολυβώσαμε, εκτός από το κομμάτι που αντιστοιχεί στην τρύπα του μεταλλικού καπακιού. Έτσι δημιουργούμε ας πούμε έναν πείρο συγκράτησης. Αφού  τελειώσουμε αυτήν την διαδικασία, κολλάμε το μεταλλικό καπάκι με την καρυδιά, χρησιμοποιώντας εποξεική δύο συστατικών και έχουμε αυτό που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.


        Πάνω σε αυτό κολλάμε το καπάκι από παντούκ-φλαμούρι, με εποξεική ή κυανοακρυλική. Από κολληθούν αρχίζουμε με υπομονή την επεξεργασία, για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες καμπύλες.


          Η επεξεργασία μπορεί να γίνει με λίμες ή και με αυτοσχέδια εργαλεία όπως αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.  Δηλαδή ένα κομματάκι ξύλου πάνω στο οποίο κόλλησα με ταινία διπλής, από την μία πλευρά 100 αρι και από την άλλη 240 αρι γυαλόχαρτο.
         Αυτή η διαδικασία θέλει υπομονή γιατί ουσιαστικά είναι το τελείωμα, αυτό δηλαδή που θα φαίνεται. 
         Στην συνέχεια αφού τελειώσεις η διαδικασία της διαμόρφωσης και η χορδιέρα πάρει την τελική της μορφή, λουστράρουμε 


          Και έχουμε το τελικό αποτέλεσμα, έτοιμο για χρήση.


         Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές που μπορούν να γίνουν, ανάλογα με την φαντασία και το γούστο του δημιουργού. Θεωρώ ότι μια χορδιέρα διαφορετική από τις υπάρχουσες μεταλλικές, είναι πολύ όμορφη, δίνει άλλη υπόσταση σε ένα όργανο και κατά την γνώμη μου σε τρίχορδο μπουζούκι είναι must.

1 σχόλιο:

  1. xaxa μου έδειχνε τελευταίο ποστ το πρωηγούμενο.. κι αφησα εκεί το σχόλιο.. :) :)
    χρόνια πολλά κι από εδώ καλή συνέχεια.. :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή