19/02/2012

Κατασκευή τετράχορδου μπουζουκιού 5

Η επόμενη εργασία, είναι να κολλήσουμε το διακοσμητικό στο περίγραμμα των παραπετιών και της κολάντζας. Το διακοσμητικό είναι celluloid, λευκό περλέ, πάχους 2 χιλιοστών. Η κόλληση γίνεται με κυανοακρυλική κόλλα. Λυγίζεται δε με την χρήση του κυλίνδρου με τον οποίο λυγίζουμε και τις ντούγιες, αλλά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. 



Πριν ξεκαλουπώσουμε, επεξεργαζόμαστε την επιφάνεια του σκάφους (την περιοχή του περιγράμματος που κολλάει το καπάκι). Όπως φαίνεται σε προηγούμενες φωτογραφίες, το τελείωμα των πλαϊναριών, κολάντζας και παραπετιών, εκτείνεται περισσότερο από ότι στην τελική μορφή. Όλα αυτά πρέπει να τελειώνουν εκεί που τελειώνουν οι εγκάρσιοι νομείς και ξεκινάει η βάση του καλουπιού. Επομένως με μία πλάνη χειρός και οδηγό την κάτω επιφάνεια της βάσης του καλουπιού, πλανίζουμε την περίμετρο του σκάφους, μέχρι να έρθει πρόσωπο με την κάτω επιφάνεια του καλουπιού.  Στην συνέχεια ασφαλίζουμε ένα παχύμετρο στο πάχος της βάσης του καλουπιού και έχοντας πάντα σε επαφή το ένα στέλεχος του παχύμετρου με την κάτω επιφάνεια της βάσης του καλουπιού, περιτρέχουμε όλο το σκάφος κάνοντας με το άλλο στέλεχος του παχύμετρου συνεχόμενο σημάδι στο πλάι του σκάφους.  Ακριβώς στην γραμμή (σημάδι) που έχει δημιουργηθεί, κόβουμε με πριόνι. Μένει ένα δακτυλίδι της μορφής 


Η λοιπή επεξεργασία γίνεται μετά το ξεκαλούπωμα. Πλέον μπορούμε να ξεκαλουπώσουμε. 


Αφαιρούμε τα τμήματα χαρτιού που είχαμε κολλήσει στο καλούπι, για να αποφύγουμε την κόλληση των ντουγιών με το καλούπι.


Συνεχίζουμε την επεξεργασία της επιφάνεια που θα κολλήσει το καπάκι. Αρχικά περνάμε με πολύ προσοχή όλη την περίμετρο με πλάνη χειρός όπως αυτή της φωτογραφίας


μέχρι τα πλαϊνάρια, παραπέτια και κατ' επέκταση και η κολάντζα να έρθουν στο επίπεδο της επιφάνειας του τριγωνικού τάκου. Στην συνέχεια πάνω σε επίπεδη επιφάνεια όπου έχει κολληθεί γυαλόχαρτο, βάζουμε το σκάφος ανάποδα και τρίβουμε ομοιόμορφα, μέχρι να μην υπάρχει κενό μεταξύ της επίπεδης επιφάνειας και όλων των σημείων της περιμέτρου του σκάφους.
Καθαρίζουμε το εσωτερικό του σκάφους από την περίσσια κόλλα κλπ. Χρησιμοποιούμε στρογγυλεμένη ξύστρα.


 Προσοχή μεγάλη να μην ξεφύγουμε στο ξύσιμο και λεπτύνουμε πολύ το σκάφος. Καλό θα είναι για όποιον θέλει να ξύσει περισσότερο από το απλά για να καθαρίσει τις κόλλες, να μετράει περιοδικά με κατάλληλη διάταξη το πάχος του σκάφους. Μια τέτοια διάταξη ιδιοκατασκευή μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=170.0

Καθαρίζεται λοιπόν το σκάφος 


και είμαστε πλέον έτοιμοι, για να περάσουμε γάζα ενίσχυσης. Το ντύσιμο της εσωτερικής επιφάνειας με γάζα γίνεται για την ενίσχυση των κολλήσεων των ντουγιών. Λειτουργεί ας πούμε παραστατικά όπως το μεταλλικό πλέγμα και γενικά ο οπλισμός στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Η τοποθέτησή του γίνεται ως εξής : Κόβουμε τις λωρίδες της γάζας, τις τοποθετούμε στο εσωτερικό του σκάφους, και στην συνέχεια τις "βρέχουμε" με πολύ αραιή ψαρόκολλα, με την χρήση μαλακού πινέλου, το οποίο περνάμε πάνω από την γάζα μαλακά. Αυτό γίνεται για κάθε μία λωρίδα ξεχωριστά. Κάθε λωρίδα τοποθετείται, αφού η παραπάνω εργασία έχει τελειώσει για την προηγούμενη. Φροντίζουμε ώστε οι λωρίδες να έχουν μια μικρή αλληλοκάλυψη. Αυτός ο τρόπος ενίσχυσης δεν είναι μοναδικός. Μπορεί η ενίσχυση να γίνει και με τρεις ή τέσσερις υφασμάτινες λωρίδες κολλημένες εγκάρσια στην διεύθυνση των ντουγιών.


Αφού τελειώσει και αυτή η εργασία, προχωράμε στο φοδράρισμα του σκάφους. Προσωπικά χρησιμοποίησα λωρίδα από φλαμούρι ύψους 1,5 εκατοστών και πάχους 3 χιλιοστών περίπου, το οποίο χάραξα με το ταστοπρίονο ανα 1 εκατοστό περίπου για να μπορεί να λυγίσει εύκολα και να πάρει την φόρμα του σκάφους. Στην παραπάνω φωτογραφία, φαίνεται η διαδικασία κόλλησής της και στην παρακάτω κολλημένη.


Εδώ έχουμε πλέον τελειώσει προσωρινά με το σκάφος.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

02/02/2012

Κατασκευή τετράχορδου μπουζουκιού 4

Με κάποια καθυστέρηση λόγω ανελαστικών υποχρεώσεων, συνεχίζουμε με την κατασκευή του σκάφους. Θα δούμε την διαδικασία επεξεργασίας των τμημάτων που έχουν φιγούρα, δηλαδή πλαϊνάρι, παραπέτι και κολάντζα. Λόγω του ότι δεν ήμουν προετοιμασμένος για αυτή την παρουσίαση δεν έχω όσες φωτογραφίες θα ήθελα από την κατασκευή. Θα προσπαθήσω όμως όσες ελλείψεις υπάρχουν, να τις καλύψω με κάποια σχέδια.
Ο στόχος όταν το πλαϊνάρι έχει φιγούρα, είναι να κόψουμε την φιγούρα σε περιοχή του τμήματος που θα γίνει πλαϊνάρι, έτσι ώστε όταν λυγίσουμε και πλανίσουμε πρώτον να μην χρειαστεί να πλανίσουμε και φιγούρα και δεύτερον όταν τοποθετήσουμε το παραπέτι, αυτό να μην πέφτει πάνω στην φιγούρα του πλαϊναριού.
Για να αποφύγω όλα αυτά τοποθετώ πάνω στο καλούπι ένα χαρτόνι στην περιοχή του πλαϊναριού και παίρνω πατρόν.
Στην συνέχεια κόβω στα όρια του περιγράμματος το χαρτόνι, τοποθετώ το χαρτόνι πάνω στο κομμάτι του ξύλου που θα γίνει πλαϊνάρι και μολυβώνω το σχήμα. Μετά μολυβώνω και το παραπέτι 

 Έτσι γνωρίζω την περιοχή που μπορώ να τοποθετήσω την φιγούρα έτσι ώστε να καλύπτονται οι περιορισμοί που είδαμε παραπάνω. Τοποθετώ και την φιγούρα που έχουμε τυπώσει σε ρυζόχαρτο και σημαδεύω ακριβώς την περιοχή που θα τοποθετηθεί. 

Κατά τα λοιπά η κοπή και κατασκευή της φιγούρας γίνεται όπως φαίνεται στο video που θα βρείτε στην ενότητα VIDEO και όπως περιγράφεται στο κείμενο "κατασκευή φιγούρας" που θα βρείτε στην ενότητα ΚΕΙΜΕΝΑ.
Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνω και την κολάντζα και το παραπέτι.
Όσον αφορά στην κολάντζα, αυτή την σχεδιάζω πρώτα στο σχεδιαστικό πρόγραμμα, σε πραγματικό μέγεθος ( περίγραμμα και φιγούρα) και στην συνέχεια τυπώνω σε χαρτόνι.
Κόβω το περίγραμμα και το σχέδιο και μολυβώνω στο ξύλο της φιγούρας ( είναι παραλλαγή της διαδικασίας με την κόλληση του ρυζόχαρτο, πάνω στο ξύλο της φιγούρας. Εδώ δεν χρησιμοποιώ ρυζόχαρτο αλλά μολυβώνω κατευθείαν το ξύλο)
Παρομοίως και το παραπέτι 
Και φθάσαμε στο στάδιο του λυγίσματος και κόλλησης των τεμαχίων. Όσον αφορά στο πλαϊνάρι, για να μην είναι η φιγούρα στον αέρα και για να είναι πιο σταθερό το σκάφος στην περιοχή της φιγούρας, πριν λυγίσω κολλάω στην εσωτερική πλευρά του πλαϊναριού, σε όλη την περιοχή της φιγούρας καπλαμά πάχους 0,50 του χιλιοστού.
Φαίνεται ο κολλημένος καπλαμάς στην περιοχή της φιγούρας του πλαϊναριού
Το λύγισμα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και το λύγισμα των ντουγιών, με την διαφορά ότι εδώ χρησιμοποιώ λαμαρίνα, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Φωτογραφία από το stewmac.com. Δεν είναι απαραίτητο να αγοραστεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ρετάλι εύκαμπτης λεπτής λαμαρίνας.

Αφού βραχούν όπως είπαμε και στο λύγισμα των ντουγιών, αλλά λιγότερο λόγω του ότι εδώ έχουμε φιγούρα στοκαρισμένη με διάφορες κόλλες και σκόνη ξύλου, με υπομονή και επιμονή προχωράμε στο λύγισμα.
Το πλαϊνάρι αφού λυγιστεί πλανίζεται από την πλευρά που θα κολληθεί με την τελευταία ντούγα, όπως πλανίζονται και οι ντούγιες.

Αφού κολληθούν τα πλαϊνάρια, λυγίζεται και κολλιέται η κολάντζα, το ίσως δυσκολότερο κομμάτι του σκάφους. Για την κόλληση λοιπόν της κολάντζας, έχω κατασκευάσει μία βοηθητική διάταξη που αγκαλιάζει την κολάντζα και την υποχρεώνει σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη κόλληση σε όλη την έκτασή της. Βοηθάει πάρα πολύ ειδικά όταν υπάρχει φιγούρα.
Την διάταξη μπορείτε να την δείτε πιο αναλυτικά στην Ενότητα  ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ. Εδώ πρέπει να πω ότι η υπόψη διάταξη βοηθάει στην κόλληση, εφόσον δεν χρησιμοποιείται ψαρόκολλα, η οποία παγώνει γρήγορα. Έτσι ενώ όλο το σκάφος κατασκευάζεται με ψαρόκολλα, η κολάντζα και τα παραπέτια κολλούνται με ξυλόκολλα. Στο συγκεκριμένο σκάφος κολλήθηκαν με Titebond.
Αφού κολληθούν και τα παραπέτια, είμαστε σχεδόν  έτοιμοι για ξεκαλούπωμα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ